Welkom op de officiële Beaglier website.

 

 

De Beaglier als “designer-rashond”

 

De Beaglier is een “designer-rashond” gezien het feit dat er sprake is van een kruising tussen twee zuivere rashonden ( de Cavalier King Charles Spaniel x Beagle).

 

Gemiddeld heeft een Beaglier een levensverwachting van 10–13 jaar.

De gemiddelde schofthoogte van de Beaglier is 30-40 cm

Het gewicht varieert tussen de  ± 4½ - 15 kg.

 

De Beaglier komt voor in een aantal kleuren-variaties, te weten:

Tri-Color        : zwart / bruin / wit.

Blenheim       : kastanje-bruin / wit.

Black & Tan   : zwart / bruin / (kleine witte bef).

Ruby             : roodbruin.

   

De Beaglier als ideale gezinshond

 

Veelal wordt er voor een Beaglier-pup gekozen als de toekomstige eigenaar in 1e instantie eigenlijk op zoek is naar een Beagle of een Cavalier King Charles Spaniel.  

Ten opzichte van de stamouders Beagle + Cavalier, heeft de Beaglier echter verscheidene voordelen, zowel in gedrag áls in gezondheid!

 

De Beaglier is een zeer sociaal ras naar zowel mens en dier. Ze luisteren doorgaans beter dan de Beagle, zijn goed leerbaar en zijn net zo knuffelig als de Cavalier King Charles Spaniël. 
De Beaglier is actief, levendig en staat altijd vrolijk klaar om met de baas mee te gaan op avontuur. Wandelen is dan ook een bezigheid waar je de Beaglier enorm mee kunt plezieren. Kun je door omstandigheden echter geen flinke wandeling maken, dan vindt de Beaglier het ook wel heerlijk om naast je op de bank te liggen.

 

 

Geschiedenis van de Beaglier

 

De geschiedenis van de Beaglier gaat terug tot de jaren '90 in Australië. Hondenfokkers wilden de Beagle en de Cavalier King Charles Spaniel kruisen om een mooie en wat gezondere gezinshond te fokken t.o.v. de Cavalier en zo mogelijk een wat huiselijker type hond t.o.v. de Beagle.

 

In Australië en Amerika wordt de Beaglier inmiddels erkend als een designer-rashond. De Beaglier is een geregistreerde naam van de International Designer Canine Registry voor designerhondenrassen.    

 

In Nederland is er geen centraal orgaan dat de Beaglier actief promoot, maar mede dankzij de samenwerking tussen Beaglier.nl en enkele erkende fokkers, wordt het ras steeds populairder in Nederland en blijft hun populariteit elk jaar toenemen.

 

Gezondheid

 

De Beaglier is over het algemeen een kerngezond ras en loopt geen groter risico op ziektes dan andere hondenrassen. Een zorgvuldige selectie van gezonde stam-ouders moet echter altijd de eerste prioriteit zijn voor kennels bij het fokken van gezonde nakomelingen. De erkende kennels waarmee wij samenwerken staan garant voor de gezondheid van hun Beagliers.

 

Bijzondere verschijning

De Beaglier kan variëren in grootte van klein tot middelgroot. Meestal zal de Beaglier de grootte hebben van de Cavalier King Charles Spaniël (schofthoogte ± 32 cm).

De Beaglier staat bekend om zijn levendige uitstraling, net als de Cavalier & Beagle, zien ze er schattig uit. Ze hebben de neiging heel aanhankelijk te zijn en zijn vooral dol op kinderen. Een bepalend kenmerk van de Beaglier is hun zachte karakter. Daarnaast staan ze bekend om hun levendige charisma.

 

Vacht

 

De vacht van de Beaglier is meestal kort en golvend, hoewel er ook Beagliers zijn met een iets langere vacht. Deze lijken daardoor dus iets meer op de Cavalier King Charles Spaniël. Het is daarom aan te raden om deze honden regelmatig te borstelen om de vacht in goede conditie te houden.

Bij het "Beagle-type" (kortharige Beaglier), kunt u met een wekelijkse borstelbeurt volstaan.

Bij het "Cavaliers-type" (half-kortharige Beaglier), kunt u met een borstelbeurt (tenminste 2x per week) volstaan.

Beide types zijn qua vacht verder nagenoeg onderhoudsarm.

 

Temperament

 

De Beaglier is speels, aanhankelijk en erg nieuwsgierig. Ze doen het vooral goed in het gezin en zijn zachtaardig met kinderen. Zoals met veel andere hondenrassen zijn ze energiek en worden ze liever niet voor langere periodes alleen gelaten. Ze kunnen doorgaans goed leven met andere huisdieren.

Hoewel de Beaglier doorgaans weinig blaft, zullen zij “als waakhond” wel gaan blaffen of hun familie waarschuwen, zodra ze iets horen of voelen dat niet goed lijkt.

 

Activiteit

 

De Beaglier behoort tot de kleine middelslag honden en kan het goed doen in een appartement, mits ze echter voldoende beweging krijgen. Dit ras is energiek en dit komt het beste tot zijn recht als het dier buitenshuis de ruimte krijgt om te rennen en te spelen. Ze houden van een dagelijkse wandeling en mogen erg graag spelen met hun baasjes of andere dieren.

 

Verzorging

 

- Het is raadzaam om de Beaglier met regelmaat te borstelen om losse of dode haren te verwijderen.

- De oren kunnen vatbaar zijn voor infecties, dus controleer de oren regelmatig en houdt deze schoon.

- Als gebitsverzorging zijn Dentasticks een goed (en lekker) alternatief voor het tandenpoetsen

 

2 verschillende type Beagliers.

 

De kortharige Beaglier (zie bijvoorbeeld achtergrondfoto links) :
Dit type Beaglier heeft qua uiterlijk, veel uiterlijke kenmerken van de Beagle overgenomen, maar het eigenzinnige gedrag van de Beagle is hierbij dermate getemperd, dat gesteld kan worden dat de Beaglier een gezelschapshond is welke doorgaans wél gewoon luistert naar de commando’s van de baas.

 

De half kortharige Beaglier ( zie bijvoorbeeld achtergrondfoto rechts) :

De Beaglier waarbij de vacht iets verder doorgroeit in lengte nádat de pup zo’n 6 weken jong is geworden, krijgt als volwassen hond een redelijk onderhoudsvrije vacht dat lijkt op dat van de Cavalier K.C.S.

 

Bij de Cavalier zorgt de vorm van de schedel vaak voor gezondheids-problemen (Syringomyelie). Doordat de schedelbouw van de Beaglier echter geheel anders van vorm is, komt deze gezondheidskwaal vrijwel niet voor bij de Beaglier!

 

 

Info over de stamouder: "de Beagle"

 

De Beagle is van oorsprong een jachthond. Hij wordt ook nu nog steeds gebruikt voor de jacht op klein wild als hazen en konijnen.

Het is een vrolijke, evenwichtige en actieve hond. Hij is sociaal en aanhankelijk maar ook eigenzinnig, volhardend en zelfstandig. Hij is dol op snuffelen en buiten gaat hij het liefst zijn neus achterna, waardoor het luisteren naar commando’s van de baas soms erg moeizaam gaat. 

In huis zijn Beagles rustig en buitenshuis zijn ze sportief en energiek.

Naar onbekende mensen zijn ze meestal vriendelijk. Met andere honden kunnen ze normaal gesproken ook prima omgaan, ze zijn immers gefokt om in meutes te werken.

 

De Beagle krijgt graag veel aandacht en vraagt dit dan ook van zijn baas. Door zijn vrolijke karakter is hij altijd in voor een spelletje. Een bak gevuld met touwknopen, spijkerbroekpijpen, doeken, tennisballen en toiletrolletjes zijn vaak zijn favoriete speelgoed. Een Beagle heeft veel behoefte aan beweging.

Naast de uitlaatbeurten moet hij ook voldoende kunnen wandelen en rennen. 

 

Voorkomende ziektes bij de Beagle

 

Ziektes komen bij ieder hondenras voor. Bij de Beagle speelt vooral degeneratie van de tussenwervelschijven (hernia) een belangrijke rol. Ook andere ziektes waaronder een auto-immuunziekte, de ziekte van Cushing, obesitas, epilepsie en meningitis-artritis komen voor.

 

Info over stamouder "de Cavalier King Charles Spaniel"

 

De Cavalier King Charles Spaniel, ook wel kortweg 'Cavalier' genoemd, is een aanhankelijke gezelschapshond met een lange geschiedenis. Aan het hof van koning Charles II waren deze hondjes erg populair, hieraan heeft het huidige ras dan ook zijn naam te danken. Cavaliers zijn vrolijke, vriendelijke en aanhankelijke honden die slechts zelden de jachtinstincten van de spaniels laten zien.

 

Het karakter van de Cavalier

 

De Cavalier is een echte gezelschapshond. Ze zijn vriendelijk, vrolijk, sportief en aanhankelijk. Daarbij zijn het ook gevoelige en zachtaardige honden. Een Cavalier kan prima binnen een gezin met kinderen leven.

Cavalier King Charles Spaniels houden van wandelen en ook zwemmen vinden de meeste Cavaliers leuk om te doen. De Cavalier past zich aan als hij weinig beweging krijgt, maar hij verliest daardoor wel zijn levendigheid.

De Cavalier King Charles Spaniel heeft een vrijwel vlakke schedel en de snuit is relatief kort, het is een kortschedelige hond.

 

Er bestaan vier erkende kleurslagen:

 

Black en tan (zwart met rode aftekening),

Ruby            (geheel roodbruin),

Blenheim      (kastanjekleurige aftekening op een witte ondergrond.

tricolour        (zwart en wit met tan aftekening bij ogen,wangen, oren, benen en staart).

 

Het gewicht hoort tussen 5,4 en 8 kilo te liggen.

 

Ziekten en erfelijke aandoeningen van de Cavalier

 

Bij elk ras kunnen erfelijke aandoeningen voorkomen. Volgens recent onderzoek van de Diergeneeskundige Universiteit te Utrecht, zijn voor de Nederlandse populatie Cavalier King Charles Spaniels de belangrijkste erfelijke aandoeningen:

 

Mitralisklep degeneratie

Chiari-like Malformatie / Syringomyelia *

Primaire secretoire otitis media (PSOM)

 

* Deze aandoeningen hangen samen met de specifieke bouw zoals die in de

  rasstandaard is vastgelegd. Het afwijkende uiterlijk van dit ras heeft daardoor

  nadelige gevolgen voor zijn welzijn.

 

 

Gezondheid van de Beaglier

 

De Beaglier is door inkruising, veel gezonder dan de stamouders.

Zo is de schedelbouw anders van vorm t.o.v. de Cavalier, waardoor de gezondheids-problemen (CM + SM) vrijwel niet voorkomen en komen eventuele hartproblemen (zie eveneens bij de Cavalier K.C.S.) beduidend veel minder voor.

 

 

 Werken jullie samen met erkende fokkers?

 

Beaglier.nl werkt samen met enkele Beaglier-kennels in Nederland (o.a.: www.kenneldeharmonie.nl).

 

Bij Kennel de Harmonie worden de Beaglier-pups vanaf de geboorte omringd met veel zorg en warmte. De pups groeien dan ook op, in een omgeving waar sociaal gedrag uitermate wordt gestimuleerd.

 

Alle volwassen honden bij Kennel de Harmonie zijn DNA-getest !!!

Dit biedt de meeste kans op gezonde nakomelingen, doordat nu de best passende stam-ouders

kunnen worden geselecteerd.

  

Alle aangesloten kennels voldoen aan de normering, welke gesteld wordt voor het verkrijgen van de rijks-erkenning, aangaande het wettelijk Besluit houders van dieren middels het in het bezit hebben van het vakbekwaamheidsbewijs honden en katten.